© Foto: pixabay.com

Jebkurš simptoms, vai tas būtu klepus, galvassāpes vai sausa mute, ir signāls, ka organismā kaut kas nav kārtībā.

Ieklausieties savā ķermenī un pieņemiet pareizo lēmumu, lai ātri novērstu diskomfortu.

Sausas acis

Foto: pixabay.com

Ja pavadāt pārāk daudz laika pie datora, nepietiekami gulējāt, lietojat alkoholi vai ilgstoši uzturaties telpā ar gaisa kondicionētāju, esiet gatavi saskarties acu problēmām. Jebkurā no šiem gadījumiem asaru plēve sāks ātri iztvaikot mitrumu, izraisot acu baltumu sausumu un apsārtumu.

Ko darīt? Lietojiet mitrinošus acu pilienus un valkājiet saulesbrilles, īpaši vējainā laikā.

Strādājot pie datora, paņemiet pārtraukumus: lai samitrinātu acis, aizveriet tās uz 1-2 minūtēm. Sliktākajā gadījumā jāapmeklē acu ārsts, lai iegūtu nepieciešamos acu pilienus vai ārstniecisku ziedi.

Pastāvīgs acu sausums var būt hipertireozes (vairogdziedzera slimības) vai autoimūnas slimības simptoms. Šajā gadījumā nevilcinieties apmeklēt savu ārstu. Veiciet pārbaudes un nozīmēto ārstēšanas kursu.

Svīšana

Foto: pixabay.com

Jebkuras hormonālās svārstības (PMS, grūtniecība, menopauze) vai vairogdziedzera darbības traucējumi var mainīt ķermeņa siltuma apmaiņu un izraisīt lielu svīšanu (īpaši miega laikā).

Samaziniet temperatūru mājās vai birojā, atverot logu vai ieslēdzot ventilatoru. Guliet drēbēs no elpojoša auduma (kokvilnas vai mikrošķiedras) - tas padarīs miegu ērtāku. Ja pārmērīga svīšana nav saistīta ar hormonālām svārstībām, konsultējieties ar ārstu, lai noteiktu slimības cēloni un mēģinātu to novērst.

Smaganu asiņošana

Foto: Pexels.com

Baktērijas aug starp zobiem, veidojot skābi, kas kairina smaganas un izraisa to asiņošanu. Stress un hormonālās izmaiņas ir galvenie baktēriju vairošanās “provokatori”, jo tie samazina imūnsistēmas spēju cīnīties ar baktērijām.

Tīriet zobus 2 reizes dienā un izmantojiet zobu diegu. Atcerieties izskalot muti pēc katras ēdienreizes - tikai tā var samazināt baktēriju skaitu.

Laiku pa laikam profesionāli notīriet zobus. Paaugstināta zobu un smaganu jutīguma vai citu diskomfortu gadījumā derētu arī apmeklēt zobārstu.

Sausa mute

Foto: pixabay.com

Sausa mute, ko sauc arī par kserostomiju, ir tad, kad siekalu dziedzeri mutē neizdala pietiekami daudz siekalu, lai mute būtu mitra. Sausa mute bieži ir saistīta ar novecošanos, noteiktu zāļu blakusparādībām vai vēža staru terapiju. Īslaicīgi mute ir sausa, ja esat izslāpis vai jūtaties noraizējies par kaut ko, raksta mayoclinic.org.

Dažiem cilvēkiem sausa mute ir tikai kaitinoša. Citiem cilvēkiem sausa mute var ievērojami ietekmēt vispārējo veselību un zobu un smaganu veselību.

Tas var ietekmēt arī to, cik daudz cilvēki ēd un cik ļoti viņiem patīk tas, ko viņi ēd. Mutes sausuma ārstēšana ir atkarīga no cēloņa.

Siekalas palīdz novērst zobu bojāšanos, nomazgājot cukuru un pārtikas daļiņas un padarot baktērijas neitrālas un mazāk kaitīgas. Ja jums nav pietiekami daudz siekalu, var būt grūti nogaršot, košļāt un norīt ēdienu. Var būt arī grūti sagremot pārtiku.

Kā ar lāzeru noņemt tetovējumus, lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv