© Foto: Pexels.com

Žāvēšana veļas žāvētājā ir ātrākā un intensīvākā mitru priekšmetu žāvēšanas metode. Bet ir svarīgi piebilst, ka lielākā daļa bojājumu rodas žāvētājos, nevis veļas mašīnā.

Lai vislabāk saglabātu šķiedras un taupītu enerģiju, kad vien iespējams, žāvējiet bez veļas žāvētājiem. Veļas mazgāšana nav vairuma cilvēku iecienītākā izklaide. Mēs pastāvīgi tiecamies pēc vispārējās tīrās veļas smaržas un perfektas auduma apdares katram mūsu vērtīgajam apģērbam. “Tāpēc mēs esam izveidojuši labāko žāvēšanas ceļvedi, lai iemācītu jums, kad žāvēt ārā, kad žāvēt mašīnā, un labāko žāvēšanas praksi visam, sākot no ikdienas audumiem līdz adījumiem un smalkiem audumiem,” raksta thelaundress.com.

Foto: pixabay.com

Žāvēšanas rokasgrāmata:

  • Žāvējiet ārā visus smalkos izstrādājumus, arī adījumus, apakšveļu un vakartērpus.
  • Pakariet žāvēties vieglākus audumus, bet smagākus priekšmetus, piemēram, džemperus, izklājiet.
  • Veļas žāvētājā žāvē ikdienas audumus, piemēram, kokvilnu un gultas veļu.
  • Žāvējot automātā, izvēlieties siltuma iestatījumu atkarībā no auduma veida.
  • Ja gludināt drēbes, tad izņemiet audumus no žāvētāja, kamēr tie vēl ir mitri.

Žāvēšana ārā

Foto: pixabay.com

Ir divi veidi, kā izžāvēt veļu. Izžūšana nozīmē, ka drēbes karājas neatkarīgi no tā, vai tās ir pārliktas pār auklu, piestiprinātas pie auklas ar knaģiem vai novietotas uz pakaramā.

Žāvēšana izkārtā veidā palīdz ne tikai saglabāt šķiedras, krāsas, formu un elastību, bet arī ietaupa enerģiju, ko patērē mašīna žāvēšanas laikā, un veļa mazāk saburzās.

Daži priekšmeti, piemēram, džemperi, adījumi un smagāki izstrādājumi ar rotājumiem, nevar izturēt spriedzi, ko rada izkāršana, it īpaši, ja tie ir slapji. Šķiedras var vairāk deformēties, kad tās ir slapjas, tāpēc materiāls bojājas. Tā vietā novietojiet smagākos veļas gabalus plakani to dabiskajā formā, lai tie izžūtu.

Ja izmantojat pakaramo

Foto: pixabay.com

Pareizi uzliciet priekšmetus uz pakaramā, lai žūšanas laikā tie neizstieptos un neizmainītos. Karinot topus, pārliecinieties, ka pakaramais nav platāks par priekšmetu. Pretējā gadījumā plecu zona var izstiepties, atstājot nospiedumus uz topiņa pleciem un rokām. Nekad uz pakaramā nekariet adījumus, piemēram, džemperus.

Lai paātrinātu žāvēšanu

Novietojiet džemeperi uz dvieļa, pārliecinoties, ka tas ir plakans un sākotnējā formā. Pēc tam satiniet to dvielī, lai nospiesto lieko ūdeni. Ātrākai žāvēšanai izmantojiet vairākus dvieļus un atkārtojiet izspiešanu.

Žāvēšana veļas žāvētājā

Foto: pixabay.com

Lai gan žāvēšana veļas žāvētājā ir visefektīvākā metode, tā ir arī visintensīvākā un ne vienmēr labākais smalkām lietām. Augsts karstums un žāvētājs var izraisīt dažu audumu bojāšanos, saraušanos vai izbalēšanu. Jo ilgāks cikls un augstāka temperatūra, jo lielāks ir bojājumu risks. Lai izvairītos no drēbju saraušanās, žāvētājam jāiestata zems karstums, kas ir labākais smalkajai veļai.

Veļas žāvētājā var žāvēt ikdienas veļu, piemēram, parastas lietas, kas izgatavotas no kokvilnas, polimēra un citiem izturīgiem sintētikas materiāliem: gultas veļa, zeķes, kokvilnas apakšveļa, T-krekli, haki un aizpogājami krekli.

Žāvēšanas cikls

Pārbaudiet etiķetes un attiecīgi izvēlieties žāvētāja iestatījumu. Ikdienas veļas mazgāšanai un žāvēšanai parasti izvēlas parasto ciklu.

Ja plāno gludināt

Foto: Pexels.com

Ja plānojat gludināt kokvilnas vai lina priekšmetus, neizžāvējiet tos līdz galam. Tā vietā izņemiet tos no žāvētāja, kad drēbes vēl ir nedaudz mitras, un pēc tam gludiniet.

Palagi un dvieļi

Ja iespējams, iesaka mazgāt un žāvēt palagus un dvieļus atsevišķi no ikdienas veļas. Tas palīdz samazināt pūku veidošanos un palīdz nodrošināt veļas rūpīgāku izmazgāšanu.

Tā kā palagi ir lielāki par citiem priekšmetiem, izmantojot parasto mazgāšanas daudzumu, tie mēdz sapīties un salocīties, izraisot mazāku priekšmetu satīšanos lielo priekšmetu iekšpusē. Mazākas lietas mudžeklī var viegli pazust un sliktāk izmagāties. Palagi ir viens no lielākajiem zeķu ēšanas vaininiekiem! Lai to atrisinātu, vienkārši mazgājiet un žāvējiet priekšmetus atsevišķi.

Dvieļu žāvēšana

Tā kā dvieļiem ir nepieciešams ilgāks žāvēšanas laiks nekā lielākajai daļai citas veļas, ir efektīvāk tos žāvēt atsevišķi, lai žāvētājs nedarbotos ilgāk, nekā nepieciešams. Tāpat, ja nevēlas pārāk izžāvēt citus priekšmetus, kam nevajag pārāk lielu siltumu, piemēram, plānāki dvieļi.

Smalkos izstrādājumus vislabāk ir žāvēt ārā - vai nu žāvējot pakārtus vai guļus. Nekad neievietojiet žāvētājā adījumus, zīdu vai neko tādu, kas apzīmēts, ka paredzēta tikai "ķīmiskā tīrīšana".

Sintētikas un treniņtērpu žāvēšana

Ņemiet vērā, ka lielākajai daļai sintētisko un treniņtērpu žāvēšana svaigā gaisā ir labākā. Tomēr, ja ir jāžāvē žāvētājā, izvēlieties ciklu, kas domāts smalkiem priekšmetiem.

Adījumi un vilnas izstrādājumi

Foto: Pexels.com

Nekad neizmantojiet žāvētāju vilnas audumiem vai kašmira džemperu žāvēšanai. Žāvētājos pat iestatījums "bez karstuma" var būt pietiekams, lai adījumi sarautos. Šie priekšmeti vienmēr ir jāžāvē plakani, lai tie izžūtu to dabiskajā formā. Tas palīdz novērst šķiedru izstiepšanos un/vai deformāciju.

Auduma mīkstinātāja izmantošana

Auduma mīkstinātāji pievieno smaržu un samazina veļas statisko elektrību. Parasti efektīvāk ir izmantot šķidro mīkstinātāju, kas ir koncentrētāks un paredzēts lietošanai mazgāšanas laikā. Ja uztrauc smakas un ir traipi, mīkstinātāji nav risinājums. Lai veļa būtu tīra no traipiem un smakām, būs jāizmanto speciālie tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļi.

Foto: pixabay.com

Neizmantojiet veļas žāvētāju vai veļas mīkstinātāju:

  • Zīdam, vilnam vai sintētikai.
  • Dvieļiem, jo auduma kondicionieris samazina šķiedru uzsūkšanas spēju.

Uzzini par svarīgo sejas ādas kopšanā šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv