Permakultūras dārzkopība ieinteresēs tad, ja patīk audzēt augļus un dārzeņus, īpaši bioloģiski. Ja apsver alternatīvas dārza idejas vai piemājas dizaina dārza idejas un vēlas to darīt pareizi.

Permakultūras dārzkopība ir saistīta ar otrreizēju pārstrādi, reģenerāciju un atkārtotu izmantošanu — tas ir arī tas, ko daba dara pati. Tā ir ilgtspējīga pieeja dārzkopībai, iespējams, pat viegla pieeja, strādājot ar dabu un savvaļas dzīvniekiem, nevis pret tiem, raksta homesandgardens.com.

Ilgtspējības principi

Foto: pixabay.com

Permakultūras dārzkopība ir vērsta uz ilgtspējības principiem. Ideja ir veidot savu dārzu, ņemot vērā vietējo vidi. Piemēram, nevajadzētu mēģināt audzēt lietas, kas nav piemērotas klimatam un kurām būs nepieciešams pārmērīgs ūdens un mēslojuma līmenis.

Trīs galvenās permakultūras ētikas ir: pirmkārt, rūpes par Zemi, otrkārt, rūpes par cilvēkiem un treškārt, par savu daļu. Ievērojot šos principus, dārznieki var pieņemt apzinātu un pārdomātu pieeju saviem zemes gabaliem. Nelieli lēmumi un mazas darbības var radīt lielas pārmaiņas.

Kā izveidot permakultūras dārzu

Foto: pixabay.com

Kā plānot dārzu, ievērojot permakultūras pieeju? Ir svarīgi uzsvērt, ka ne katrai dārza daļai ir jābūt permakultūras elementiem — lai gan tas ir kaut kas tāds, pie kā jūs varētu laika gaitā strādāt. Galvenais ir kopēt dabu, stādot, paturot prātā šādus principus.

  • Sāciet permakultūras dārzu īstajā gadalaikā - vislabākais ir augšanas sezonas sākums.
  • Sāciet ar ainavas iekārtošanu praktiskām vajadzībām - izvietojiet ūdens mucas, piemēram, lai savāktu lietus ūdeni, vai apsveriet iespēju izveidot nelielu dīķi, kur augsne ir dabiski piesātināta ar ūdeni.
  • Vispirms izvietojiet lielākus augus —kokus un krūmus, pielāgojot augu izmērus. Nodrošiniet, lai būtu vieta un resursi, lai tos visus dabiski apkoptu.

Foto: Pexels.com

  • Izvēlieties augus, kas dabiski labi iederas vietējā augsnē — jo vieglāk ļausit augiem dabiski augt, jo vairāk daba var rīkoties bez cilvēka iejaukšanās. Ja neesat pārliecināts, vislabāk ir pārbaudīt augsnes pH.
  • Stādiet vietējai videi piemērotus augus. Apsveriet vēja, lietus un gaismas ietekmi.
  • Stādiet to, ko varat pārvaldīt - augļi un dārzeņi būs jānovāc; dažiem augiem ir nepieciešama speciāla aprūpe — ja šāda veida aprūpi nespējat dot laika ierobežojumu dēļ, samaziniet apjomu.
  • Izveidojiet savvaļas dzīvnieku zonu, kur var ļaut dabai pārņemt varu.
  • Apsveriet ēnu un sauli — tas ietekmēs to, kā un ko nolemts stādīt.

Foto: Pexels.com

Ieteicams stādīt labu augļu, dārzeņu un apputeksnētājus piesaistošu ziedu maisījumu. Tas iekļauj sevī šādas iespējas:

  • Vietējie augi - kas augs vietējā dārza augsnē un apstākļos, būs visskaistākie un prasīs vismazāko kopšanu.
  • Kompanjonaugi - kas pieskatīs cits citu un novērsīs kaitēkļu bojājumus.
  • Pēctecības augi - ar rūpīgu plānošanu var nodrošināt nepārtrauktu ražu visā augšanas gadā. Teorētiski, kad viens augs nomirst, cits uzziedēs vai nogatavosies, tāpēc nekad nav tukšas vietas vai ražas trūkuma.
  • Daudzgadīgie un viengadīgie augi — ziemcietes, protams, ir jebkura dārza pamats, taču permakultūras dārzkopība neizslēdz viengadīgos augus, no kuriem daudzus var iekļaut. Un, protams, kad viengadīgie augi sasniedz sava dzīves cikla beigas, tie var nodrošināt kompostu.
  • Augļi un dārzeņi - pats par sevi saprotams, ka sakņu dārzs būs galvenais permakultūras dārzā.
  • Sēklu devēji - permakultūras dārzā ir laipni gaidīts viss, kas pats izsēsies vai nodrošinās sēklas jaunu augu sēšanai nākamajā sezonā. Ja esat dāsns, dalieties ar sēklām ar dārzniekiem vai kaimiņiem.

Domājot par augsni, kompostu un mulču

Foto: Depositphotos

Laba augsnes veselība ir ļoti svarīga veiksmīgai dārzkopībai, permakultūrai vai nē, tāpēc ir svarīgi domāt par augsnes veselību, kompostēšanu un mulčēšanu. Dārzkopība ir lielisks permakultūras sistēmas piemērs, jo tās centrā ir kompostēšanas kaste, kas dabiski baro visu vidi.

Permakultūras dārzkopībā ideālā gadījumā tiek ievērota pieeja bez rakšanas. Augsni uzlabo komposts un aizsargā ar mulču, nevis pārrok vai apgriež ar dakšām.

Foto: Depositphotos

Augsnes veselību var aizsargāt, izmantojot šādas vienkāršas metodes:

  • Bez rakšanas - ļaujiet sliekām darīt savu darbu un neļaujieties kārdinājumam apvērst augsni, kas ir pilna ar barības vielām un savvaļas dzīvniekiem.
  • Nekāpiet - mēģiniet nestaigāt pa izveidotajām dobēm vai vismaz samaziniet to - tādējādi tiek sablīvēta augsne. Lai jūsu augsne būtu aerēta, pēc iespējas mazāk staigājiet pa dobēm.
  • Komposts - pirms stādīšanas procesa uzsākšanas pievienojiet augsnei kompostu, lai uzkrātu barības vielas.
  • Pilnībā ievērojiet un nosakiet augu robežas - tas samazinās ūdens un laikapstākļu eroziju. Atcerieties, ka kaila augsne ir kaitīga nezālēm un kaitīga erozijai.

Atļaut izplatīties kukaiņiem, skudras nomirst tur, kur tās atrodas, lai to sadalīšanās vairotu augsnes barības vielu daudzumu.

Kompostēšana permakultūras dārzos ir obligāta. Īpaša komposta kaudze vai kompostētājs ir vislabākā pieeja, kur varat nepārtraukti sakraut pārtiku un dārza atkritumus.

Mulčēšana ir svarīga permakultūras dārzos. Lokšņu mulčēšana ir tad, kad apmales pārklāj ar dažādu materiālu kārtām - kartonu vai avīzēm vai pat saplēstiem šķiedrainiem maisiem, kam seko, piemēram, atmirušās lapas, salmi un komposts. To var izdarīt gan virs augsnes, gan zāles, jo tas ir augsnei draudzīgs veids, kā sagatavoties nākamās sezonas stādīšanai.

Kaitēkļi un permakultūras dārzkopība

Foto: pixabay.com

Permakultūras dārzkopībā ir svarīgi izveidot savvaļas dzīvniekiem draudzīgu pagalmu. Labākais veids, kā atturēt vai iznīcināt kaitēkļus, ir ievērot organisku vai dabisku pieeju.

Tas varētu nozīmēt jebko, sākot no dārza dīķa, kas ir pilns ar vardēm un krupjiem, kas ēdīs gliemežus, vai arī sīpolu stādīšanu, lai iegūtu izcilu, veselīgu sīpolu ražu, ko kaitēkļi attur no graušanas.

Apputeksnētājiem draudzīgu ziedu stādīšana palīdzēs izveidot savvaļas dabas rezervātu.

Kādus augus vajadzētu audzēt, lai samazinātu laistīšanas daudzumu?

Foto: pixabay.com

Tas būs atkarīgs no atrašanās vietas un vietējā klimata. Ir daudz sausuma izturīgu dārzeņu, ko izmēģināt, kā arī stādījumus, kas var paciest sausumu. Ievērojot šo pieeju, dārzā samazināsies atkarība no ūdens un tiks izveidoti spēcīgāki un veselīgāki augi, kas plaukst pareizos apstākļos. Piemēram, rabarberi, topinamburi, sparģeļi, mangolds u.c.

Lai gan permakultūras dārza izveide varētu šķist liels darbs, vislabāk ir koncentrēties uz nelielām platībām vai projektiem, kas var palīdzēt dārzā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv