© Foto: Kaspars Filips Dobrovoļskis

Pavasarim iesildoties, pirmo reizi aizvadīta konference “Dārzu māksla 2024” Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, 9. martā pulcējot vairāk kā 400 Latvijas dārzu plānošanas un ierīkošanas nozares profesionāļus un entuziastus, kuri vēlas mūsdienīgi un ilgtspējīgi ierīkot savus dārzus.

11 lektori no Baltijas un Apvienotās karalistes dalījās pieredzes stāstos un praktiskos piemēros par dārzu mākslu no dažāda skatpunkta.

Foto: Kaspars Filips Dobrovoļskis

Iedvesmojoties no kaimiņu lietuviešu ilggadējās pieredzes augsta līmeņa dārzu dizaina konferenču rīkošanā un starptautiskā pieredžu apmaiņā, šāda mēroga pasākuma izveidošana arī Latvijā uzņēmumā GALANTUS tika lolota vairākus gadus. Lēmums par izstādes organizēšanu nobrieda pērnā gada augustā, un komanda nolēma to rīkot saviem spēkiem, pašiem vadot un realizējot organizatorisko procesu, projektējot halli, stendus un veidojot kopējo atmosfēru.

Komandai bija svarīgi nodot savu redzējumu par kvalitātes līmeni ikvienā detaļā, atbilstot GALANTUS izpratnei par telpas radīšanu, augstvērtīgu pieredzi un neaizmirstamām emocijām.

“Mūsu komanda radīja maģisku atmosfēru, kas bija ārpus realitātes - pateicoties telpā ievestiem lielizmēra kokiem un krūmiem, veidojot dārza sajūtu telpā ar pārdomātu apgaismojumu, atjautīgu telpu plānojumu un dārza soliem, kur apsēsties un vērot notiekošo vai aprunāties ar kādu laiku nesatiktu kolēģi. Latvijā sen nebiju jutis tik pozitīvi elektrizētu gaisotni telpā, kur visi smaida, čalo un, malkojot kafiju, iegrimst šajā maģiski uzburtajā dārzā. Ir laba sajūta, ka mūsu nozare ir iegājusi nākamajā līmenī, kad spējam priecāties, novērtēt, mācīties un dalīties! Domāju, ka katrs apmeklētājs izgāja no šejienes dažus centimetrus virs zemes - iedvesmots, ar sajūtām, ka mēs varam!” Pacilāti par aizvadīto konferenci pauž Ansis Birznieks, GALANTUS vadītājs un konferences rīkotājs.

Foto: Kaspars Filips Dobrovoļskis

Visas dienas garumā ar saviem pieredzes stāstiem un padomiem dalījās nozarē atpazīstamas, ar dārzu dizainu saistītas personības, tajā skaitā, viesi no Apvienotās Karalistes, Igaunijas, Lietuvas un pašmāju profesionāļi. Tēmas aptvēra gan praktiskus ieteikumus par ilgi kalpojošiem ziemciešu stādījumiem, virtuves dārza nozīmi restorāna radošajos darbos un skaista zāliena iekopšanu, gan iedvesmas pieredzes stāstus par japāņu dārza izveidi, laikmetīgu akmens skulptūru veidošanu, meža terapijas nozīmi cilvēka dzīvē, ilgtspējīgu saimniekošanu dārzu projektu izstrādē un citu interesantu, visaptverošu informāciju.

Rīkotāji pauž prieku, ka, uzklausot apmeklētāju atsauksmes, ir izdevies izveidot tēmu un lektoru spektru tā, ka abas auditorijas daļas saņēmušas gaidīto - gan sava dārza veidotāji ieguvuši iedvesmu un zināšanas, kas viņiem nepieciešamas savā ceļā, gan profesionāļi saņēmuši spēcīgu impulsu jaunajai sezonai un attīstībai gan uzņēmuma līmenī, gan industrijas līmenī.

Foto: Kaspars Filips Dobrovoļskis

Daudzu ainavu arhitektu elks, dārzu dizainers un uzņēmuma “We love plants” dibinātājs, lektors Nic Howard no Anglijas dienas izskaņā atzīmēja: “Konference ir lieliski organizēta, un es esmu laimīgs būt daļa no Latvijā pirmās dārza dizaina konferences! Liels prieks, ka ir tik daudz ieinteresēti cilvēki, varam dalīties ar zināšanām, pieredzi un iedvesmot viens otru. Esmu ļoti pagodināts par lielo interesi par manu lekciju, redzu, ka jūsu valstī dārza dizaina joma strauji attīstās pareizajā virzienā! Apbrīnoju GALANTUS komandas paveikto, lai šis notiktu!”

Ar savu pieredzes stāstu un neatlaidīgo saimniekošanu pirmajā restorānā Latvijā, kas saņēmis Michelin zvaigzni, dalījās “Max Cekot Kitchen” veidotājs, šefpavārs un dabas garšu pētnieks Maksims Cekots. Aizrauts ar augumīļu starojošo gaisotni pasākumā, šefpavārs atzīst: “Konference ir fantastiska! Tik daudz laimīgi cilvēki, kuri darbojas ar dārziem, augiem, garšaugiem, ko arī es restorānā izmantoju katru dienu. Man ļoti patika pasākuma organizatoriskā puse un īpaši izceltu emocionālo sajūtu, kas ir silta un patīkama. Šī ir lieliska iespēja iepazīties ar līdzīgi domājošajiem un uzzināt jaunumus nozarē!”

Foto: Kaspars Filips Dobrovoļskis

Izstādes apmeklētāji dienas gaitā varēja gūt ne vien jaunas zināšanas no lektoriem, bet arī nesteidzīgi baudīt gardas maltītes un iepazīties ar produktiem un pakalpojumiem pasākuma atbalstītāju stendos.

Konferenci apmeklēt nolēmusi arī televīzijas, radio raidījumu un pasākumu vadītāja un sava dārza saimniece Baiba Sipeniece-Gavare, kura dalās savās pārdomās un vēlējumos: “Man dārzs ir ļoti svarīgs! Tas man palīdz un sakārto mani emocionāli. Vienmēr tiecos pēc zināšanām par dārzu. Kopumā tās ir apjomīgas zināšanas un mācības Bulduru tehnikumā būs jāatliek uz nākamo dzīvi, taču šāda konference ir ļoti labs veids, kā amatieriem, kā man, paplašināt apvāršņus un redzesloku. Dārzs dziedina dvēseli. Es ļoti ceru, ka Ansis Birznieks, GALANTUS komanda un visi iesaistītie turpinās iesākto, un nākamgad šeit nebūs vis daži simti cilvēku, bet tūkstoši. Un šī dārzu kustība augs augumā!”

Foto: Kaspars Filips Dobrovoļskis

Pēc apjomīgās konferences nākamā diena tika aizvadīta ar divām specializētām meistarklasēm krietni šaurākam interesentu lokam - lektore Evely Ustav no Igaunijas mācīja, kā veidot ilgmūžīgus un krāšņus ziemciešu un graudzāļu stādījumus, darbojoties grupās, 4 stundu laikā katrai grupai realizējot kādu izvēlētu augšanas apstākļu scenāriju, kam piemeklēti atbilstošākie augi, un izplānojot tos konkrētā dobes dizainā.

Lektors Nic Howard meistarklasē, savukārt, stāstīja par savu pieeju dārzu plānošanā, un dalībnieki, darbojoties komandās, ļoti īsā laikā izveidoja 2 konkrētu dārzu projektu skices pēc dotā darba uzdevuma. Klausītāji atzina, ka bijis vērtīgi strādāt plecu pie pleca komandās ar citiem vietējiem ainavu arhitektiem, kur jānonāk pie kopsaucēja un vienota redzējuma.

Konferences rīkotāji ir pateicīgi lektoriem - gan pašmāju, gan ārvalstu - par dalīšanos ar vērtīgajām zināšanām un savu personīgo pieredzi, kā arī drosmi iet savu sapņu realizācijas ceļu, priecāties par sasniegto un dalīties ar pārējiem.

Foto: Kaspars Filips Dobrovoļskis

Konference sarīkota dārzu jomas profesionāļiem un interesentiem, kam dārzs ir sirdslieta, cerot šo pasākumu ilgtermiņā ieviest kā ikgadēju domubiedru kopā sanākšanu un pieredzes apmaiņu. Tās mērķis ir dalīties ar izpratni par skaistumu, svaigām idejām un pasaules līmeņa zināšanām, lai gūtu iedvesmu radošam jaunās dārzu sezonas sākumam un veiksmīgam gadam.

Konferenci organizēja GALANTUS, atbalstīja zīmoli “Husqvarna”, “Let it Bloom”, “FXLuminaire”, “Aizputes betons” un informatīvi - radio “Star FM”.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv