© Dārzs zem Saules

Šogad interneta vidē ir redzami daudz kursi un apmācības video, kā arī īsi video, kā pareizi apgriezt hortenzijas.

Dārzniece Antra Batraka stāsta, ka kādreiz viņi šīs pamācības izmantoja savā praksē gandrīz vai vieni paši, bet šobrīd šie padomi ir apskatāmi no vairākiem rakursiem.

Taču, apkopojot informāciju, dārzniece saprata, ka ir mazas nianses, kas ir jāpastāsta un īpaši jāuzsver, lai palīdzētu hortenziju audzētājiem. “Ja mēs esam nesen kā iegādājušies hortenzijas un ir pirmais gads, kā tās ir pie mums dārzā, tad obligāti, neatkarīgi no šķirnes, hortenzijas ir jāizveido par krūmu,” video pamācībā iesāk dārzniece.

Foto: Dārzs zem Saules

Galvenā kļūda, ko cilvēki izdara savos dārzos, domājot, ka mans stādiņš ir mazs, tāpēc nogriež to jau augšpusē. Taču ir jāsaprot būtība, ka tieši tur, kur jūs nogriezīsiet, tieši tur veidosies arī jaunie dzinumi. Tieši augšā veidosies dzinumi, bet apakša paliks kaila.

Pirmais noteikums, jo jūs zemāk nogriezīsiet, jo lielāki ziedi būs hortenzijai. No apakšas ir jāsaskaita pumpuru aizmetņi un virs trešā pumpuriņa ir jānogriež. Un faktiski tas ir pirmais gads, kas ir viss, kas ir nepieciešams. Tas tāpēc, ka tālāk izveidosies jau jauni un spēcīgi dzinumi. Turklāt nākamgad mēs griezīsim tos jau augstāk.

Protams, ja ir divi šādi zari, tad māksla ir rokā, taču ja ir mazliet sarežģītāk un zaru skaits hortenzijai ir vairāk par diviem sazarojumiem, tad pastāv iespēja, ka neko nevar saprast, tāpēc palīdzēšu jums saprast un izskaidrot.

Foto: Dārzs zem Saules

Paliek tas pats princips. No apakšas, no zemes mēs veidosim īsu krūmu. Taču šeit klāt ir vēl sīki zariņi, kas ir jāizgriež. Jāpatīra sīkie zariņi. Mēs vienkārši tos izgriežam. Beigās paliek daži zari. No apakšas saskaitām trīs pumpurus un griežam.

Pumpurus var atpazīt, jo tie ir mazi sazarojumi. Pumpuri ir redzami. Ja ir krusteniskie zari, tad ir jāatceras, ka dārzniecībā tie var radīt problēmas. Īpaši vēlāk, tāpēc viens no tiem ir jāizgriež. Beigās paliek trīs zari. Mazie zari ir jāizgriež, lai tie nenoņemtu krūmam spēku.

Foto: Dārzs zem Saules

Parādīšu kā var apgriezt zarus tādam stādam, kas ir gadu vecs. No sākuma ir jānovērtē lielie zari. Man patīk griezt jau virs otrā pumpura. Visi lielie, atlūzušie zari ir obligāti jāizgriež. Labāk izgriezt vairāk, lai tiem būtu spēks.

Foto: Dārzs zem Saules

Tālāk apskatīsim pavisam lielos krūmus, kas ir jau pie jums vismaz divus gadus. Apakšā ir sazarojumi. Protams, ja krūms nav veidots, tad mēs varam arī veidot vecos, atstājot trīs pumpurus no zemes. Šeit krūms ir labi saveidots, tāpēc mēs to tikai pieveidosim.

Sāksim ar sīko zariņu izgriešanu, kā arī visu krustenisko zaru izgriešanu. Sākam ar visu to, kas ir vārgs, tievs. Pēc tam piegriezīsim vairāk.

Foto: Dārzs zem Saules

Pirmos četrus gadus ir svarīgi veidot krūmus. Ja pirmajā gadā mēs nogriežam no trīs pumpuriņiem, tad nākamajos gados mēs jau veidosim krūmiņu uz augšu.

Ja tā neveidosiet, tad apakšējā daļa hortenzijai izveidosies kaila. Tā vairs nebūs hortenzija. Krūms ir jāformē četrus gadus.

Ja kādreiz ir palaists krusteniskais zars, kas var traucēt, tad tas ir jāizgriež un krūms jāattīra. Tievie zariņi ir jāizgriež, lai redzētu krūma struktūru. Visi sausie zari arī ir jāizgriež. Arī neveiksmīgie uz sāniem, tad tie arī ir jāapgriež. Jāļauj augt smukajiem, biezajiem brieža radziņiem.

Foto: Dārzs zem Saules

Tur, kur tiks nogriezti zari, tur hortenzija veidos savus jaunos dzinumus. Apskatoties tuvāk augstākas šķirnes, kas ir virs metra, svarīgas arī ir dažas nianses.

Visi sīkie zariņi ir jāizgriež vispirms. Jākonstatē, kas pašiem nepatīk, kas pirms gadiem nav attīstījušies, tad tos ir jāizgriež, lai neļautu tiem veidoties. Es pieņemu lēmumu griezt nevis virs trīs, bet jau virs diviem pumpuriņiem. Lai gan dažkārt redzēsiet, ka ir šķirnes, kam var griezt jau virs pirmā pumpura.

Foto: Dārzs zem Saules

Tas bija stāsts par skarainajām hortenzijām, kuras savus dzinumus dod pavasarī un ar šiem jaunajiem dzinumiem plaukst ziedi. Vēl ir jāatceras, ka vīteņhortenzijas mēs nepiegriežam. Tikai vēlāk izgriežam zariņus, kas ir palikuši brūni. Veicam tikai sanitāro piegriešanu.

Ja ir jāatjauno kāds vecais krūms, tad jūs nogrieziet sprīža attālumā zariņu. Atstājiet tikai to zaru, lai saturētu pašu krūmu. Jūs drīkstat visu nogriezt, jo no zemes nāks jauni dzinumi.

Foto: Dārzs zem Saules

Vēl ir trešā grupa, kas ir hortenzijas, kuras savus ziedus ir aizmetušas jau pirms gada. Un tad mēs nedrīkstam griezt zemu. Tā ir atsevišķa kopšana, bet ir jāatceras, ka drīkst nogriezt tikai ziedgalviņas. Ja mēs nogriezīsim zemāk, tad ziedus neredzēsim.

Foto: Dārzs zem Saules

Tām hortenzijām, kurām jau ir lapiņas, tām jāizgriež tie zariņi, kas ir nokaltuši.

Vairāk skaties šeit:

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от NRA/Dzīvesstils (@nra_dzivesstils)

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv