Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīdzinieki par piegādāto siltumu ir parādā 0,6 miljonus latu

Par laika posmu no pagājušā gada oktobra, kad sākās apkures sezona, līdz šā gada oktobrim par piegādāto siltumenerģiju rīdzinieki ir parādā 0,6 miljonus latu.

Kā ziņots, šā gada maijā, pēc apkures sezonas beigšanās, rīdzinieki par piegādāto siltumu parādā bija pat 7,7 miljonus latu. Tagad parādsaistības ievērojami samazinājušās.

Tomēr, kad būs jāmaksā rēķini par oktobrī piegādāto siltumenerģiju, parādi atkal varētu sākt pieaugt, jo vairums iedzīvotāju oktobra vidū pieslēdza apkuri, norādīja AS "Rīgas siltums" (RS) Informācijas daļas vadītāja Linda Rence.

Pēc Rences teiktā, patlaban siltumam pieslēgtas visas pašvaldības apsaimniekotās mājas, kuru iedzīvotāji izteikuši šādu vēlēšanos.

Novembrī rīdziniekiem par siltumu būs jāmaksā par 4,5% mazāk nekā oktobrī. RS no 1.novembra norēķiniem par piegādāto siltumenerģiju piemēros tarifu 29,24 lati par megavatstundu (Ls/MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par 36% zemāks, salīdzinot ar pagājušā gada apkures sezonas sākumu 2008.gada oktobrī.

Siltumenerģijas tarifs novembrī ir samazinājies vairāk, nekā bija cerēts, un tas ir par 4,5% zemāks nekā šī gada oktobrī.

Sagaidāms, ka arī decembrī un 2010.gada janvārī siltumenerģijas tarifs paliks nemainīgi zems - par piegādāto siltumenerģiju plānots piemērot tarifu 29,24 Ls/MWh bez PVN. Tādējādi iedzīvotājiem šajā apkures sezonā par siltumu būs jāmaksā vidēji par trešdaļu mazāk nekā pērn.

Samazinātie tarifi palīdzēs iedzīvotājiem ietaupīt finanšu līdzekļus. Tāpat uzņēmums cer, ka aizvien vairāk uzmanības tiks pievērsta siltumenerģijas taupīšanai, tostarp efektīvi izmantojot modernizētos individuālos siltummezglus (ISM). Gandrīz visos Rīgas namos ierīkoti moderni ISM.

Siltumenerģijas tarifs novembrī, sagaidāmie tarifi decembrī un 2010.gada janvārī noteikti, atsaucoties uz AS "Latvijas Gāze" 6.novembrī publicēto paziņojumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" par dabasgāzes tirdzniecības gala tarifiem novembrī, to prognozēm decembrī un 2010.gada janvārī.

Kā aģentūrai LETA norādīja Rence, siltumenerģijas tarifs rīdziniekiem ir galvenokārt atkarīgs no gāzes cenām - tā veido 83% no kopējām izmaksām. Tādējādi plānot iespējamo maksu par siltumu var, pamatojoties uz "Latvijas Gāzes" prognozētajām gāzes cenām.

Pagājušajā finanšu gadā, kas sākās 2007.gada 1.oktobrī un beidzās 2008.gada 30.septembrī, AS "Rīgas siltums" (RS) guvusi 3,72 miljonus latu lielu peļņu, liecina uzņēmuma gada pārskats.

Salīdzinot ar iepriekšējo pārskata periodu, kad RS peļņa bija 4,14 miljoni latu, tā samazinājusies aptuveni par 10%. Savukārt iepriekšējā pārskata periodā pelņa bija 1,65 miljoni latu.

Savukārt uzņēmuma neto apgrozījums bijis 109,4 miljoni latu. Salīdzinot ar iepriekšējo finanšu gadu, kad apgrozījums bija 74,8 miljoni latu, tas palielinājies par 46,3%. Gadu iepriekš RS apgrozījums bija 68,9 miljoni latu.

Pagājušajā finanšu gadā kompānijas administrācijas izmaksas bijušas aptuveni 2,3 miljoni latu, kas ir nedaudz vairāk nekā gadu iepriekš, kad tās bija 2,1 miljons latu.

RS akcionāri ir Latvijas valsts - 48,995%, Rīgas dome - 49%, "Dalkia City Heat" - 2% un valsts uzņēmums "Latvenergo" - 0,005%. Uzņēmums nodrošina vairāk nekā 70% no Rīgas pilsētai nepieciešamās siltumenerģijas.

77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantoti dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir vairāk nekā 876 kilometri, no kuriem 72% atrodas RS īpašumā.

Žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un biržas 2009.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" RS ar uzņēmuma vērtību 93,37 miljoni latu ierindojas 20.vietā, bet 2008.gada pētījumā RS ar uzņēmuma vērtību 52,66 miljoni latu ierindojās 39.vietā.