Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

Izdota grāmata par mākslinieci Moniku Pormali

Apgāds "Neputns" ir izdevis Margaritas Ziedas grāmatu par scenogrāfi un mākslinieci Moniku Pormali.

Latvijas mākslā Monika Pormale ienāca 90. gadu beigās ar instalācijām, foto un video darbiem. Atpazīstamību pasaulē viņas darbi ieguva, strādājot kopā ar režisoru Alvi Hermani: gan viesojoties ar Jaunā Rīgas teātra izrādēm Eiropā, Amerikā un Āzijā, gan veidojot izrādes Frankfurtes teātrī, Rūras triennālē, Maskavas Nāciju teātrī, Ķelnes teātrī, Vīnes“Burgtheater”, Minhenes kamerteātrī.

"Par Monikas vizītkarti ir kļuvusi scenogrāfija izrādei “Garā dzīve” – Latvijas pensionāru komunālās dzīves šķērsgriezums, eksplodējis ilgā laikā uzkrāto priekšmetu simtos. Līdzās 90. gadu spēcīgākajam ceļvedim padomju dzīves labirintos – Ņujorkā strādājošā Maskavas konceptuālista Iļjas Kabakova politiskajām instalācijām, izmantojot tā paša laika materiālās kultūras mantojumu, Monika Pormale sociālas polemikas un režīma kritikas vietā attīstīja kaut ko citu – privātās, personīgās dzīvestelpas eksistenciālu poēziju. Līdz 2009. gada rudenim “Garā dzīve” ir viesojusies divdesmit sešās valstīs Eiropā, Āzijā un Amerikā."

Grāmatas autore Margarita Zieda (1968), studējusi Maskavas Teātra institūtā (GITIS) teātra zinātni, MA un Berlīnes Mākslas universitātē kultūržurnālistiku, MA. No 1995. gada publicējas Latvijas presē, galvenokārt rakstot tekstus par teātri Latvijā un pasaulē. Šobrīd strādā kā žurnāliste, teātra kritiķe un dramaturģe un studē Berlīnes Brīvās universitātes doktorantūrā.

"MONIKA" ir jaunākais izdevums "Studijas bibliotēkas" sērijā.

Grāmata izdota latviešu un angļu valodā, tās māksliniecisko ietērpu veidojusi Dita Pence.