Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Īrija raizējas par pieaugošo Pakistānas un Latvijas pilsoņu laulību skaitu

© Scanpix

Īrijas Tieslietu ministrija paudusi bažas par strauji augošo iesniegumu skaitu no Pakistānas pilsoņiem, kas lūdz uzturēšanās atļauju, pamatojoties uz to, ka viņi precējušies ar Latvijas vai citu Baltijas valstu pilsonēm, vēsta laikraksts "Irish Times".

2009.gadā Īrijā patvērumu lūguši 384 Pakistānas pilsoņi, kā pamatojumu minot laulības ar Latvijas pilsonēm.

Līdzīgi iesniegumi saņemti no 50 pakistāniešiem, kas precējušies ar Polijas pilsonēm, un 47 pakistāniešiem, kas precējušies ar Igaunijas pilsonēm.

Reaģējot uz šiem statistiskas datiem, Īrijas tieslietu ministrs Dermots Aherns aicinājis Eiropas Savienību (ES) pārskatīt bloka uzturēšanās atļauju likumus, lai cīnītos pret pieaugošo skaitu fiktīvu laulību starp ES pilsoņiem un trešo valstu iedzīvotājiem.

"Aizvien pieaug pierādījumi par ES imigrācijas likumu ļaunprātīgu izmantošanu, un Īrijas dati liecina, ka mīlas afēra starp Pakistānu un Baltijas valstīm pieņemas spēkā," Aherns sacīja nedēļas nogalē notikušajā ES tieslietu ministru sanāksmē Toledo, Spānijā.

Pēc Īrijas aprēķiniem, aptuveni 30% no visiem iesniegumiem, lūdzot uzturēšanās atļauju saskaņā ar ES brīvas pārvietošanās regulām, tiek saņemti no personām, kas Īrijā uzturas nelegāli vai arī kuru esošajai uzturēšanās atļaujai tūlīt beigsies termiņš.

Īrijas Nacionālais imigrācijas birojs šobrīd izmeklē vairāk nekā simts lietas par laulībām vai saderināšanos starp vīriešiem no Āzijas un sievietēm no Austrumeiropas.

Pēc izmeklētāju novērtējuma, lielākā daļa šādu laulību ir fiktīvas un tās tiek slēgtas, lai attiecīgie vīrieši no Āzijas varētu lūgt uzturēšanās atļauju Īrijā.

Blenharstounas apgabala tiesā pirmdienas rītā tika notiesāts kāds 27 gadus pakistānietis, kurš aizturēts ar divām viltotām pasēm. Notiesātajam pakistānietim šonedēļ bija paredzētas laulības ar jaunu sievieti no Latvijas, taču tiesa aizliedza laulības sakarā ar aizdomām, ka tās būtu fiktīvas.