Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika

Dombrovskis: Sociālā budžeta uzkrājums ir virtuāls

Dombrovskis © partijas.info

Sociālā budžeta uzkrājums lielā mērā ir virtuāls, šodien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" norādīja premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Viņš skaidroja, ka gandrīz miljardu latu lielais sociālā budžeta uzkrājums ir veidojies iepriekšējos gados, bet tas reāli nav uzkrāts, bet "treknajos gados" novirzīts pamatbudžeta deficīta segšanai.

Līdz ar to ar sociālā budžeta pārpalikumu tika risinātas pamatbudžeta problēmas. Turklāt, ņemot vērā Satversmes tiesas lēmumu par pensiju ieturētās daļas atmaksu pensionāriem, sociālā budžeta uzkrājums varētu tikt pilnībā izlietots jau 2011.gadā, skaidroja Dombrovskis.

Ņemot vērā to, ka ar aizdevējiem vienošanās paredz, ka valsts budžeta deficītam jābūt 8,5%, tad, iespējams, būs nepieciešami kompensācijas pasākumi. Tas lielā mērā noteiks to, kad varēs sākt atmaksāt pensionāriem ieturēto pensijas daļu, norādīja premjers.

Kā iepriekš žurnālistiem teica finanšu ministrs Einars Repše (JL), Saistībā ar Satversmes tiesas (ST) lēmumu tā saucamajā pensiju lietā nākamā gada valsts budžeta deficīts būs jāmazina par vismaz 100 miljoniem latu un jāpieņem ļoti smagi lēmumi.

Viņš uzsvēra, ka valdībai tagad nāksies domāt, kur ņemt papildu vismaz 100 miljonus latu, ko būs iespējams nodrošināt tikai ar vēl lielāku izdevumu samazināšanu vai ieņēmumu palielināšanu.

Repše gan neatbalsta vēl lielāku nodokļu palielinājumu, tomēr esot skaidrs, ka "būs jāpieņem ļoti smagi lēmumi".

Pēc ministra domām, šo ST lēmumu var nākties izjust katram nodokļu maksātajam.

Šodien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" uz jautājumu, vai viņš atvainosies pensionāriem par viņiem ieturēto pensijas daļu, premjers konkrētu atbildi nesniedza.

Viņš norādīja, ka ieturētās pensijas gan strādājošajiem, gan nestrādājošajiem pensionāriem tiks atmaksātas. Iespēju robežās plānots ieturēto daļu pensionāriem izmaksāt agrāk nekā līdz 2015.gadam, taču premjers norādīja, ka tobrīd mērķis samazināt pensijas bijis leģitīms.

Tāpat viņš norādīja, ka pensijām neapliekamais minimums ir 165 lati, kas nozīmē, ka lielākoties tās tiks atmaksātas pilnā apmērā un no tām netiks atvilkti lielāki nodokļi.

Ieturēto pensiju daļu varēs saņemt arī mantinieki, un tiks sastādīti atmaksu grafiki, kas paredzēs vecākajiem cilvēkiem pensijas atmaksāt agrāk.