Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Dārgākā par mecenāta ziedojumu iegādātā grāmata LNB izmaksājusi ap 1300 latu

Dārgākā grāmata, ko par anonīmā mecenāta ziedojumu iegādājusies Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB), ir piecos sējumos izdotā ekoloģijas enciklopēdija "Encyclopedia of Ecology", šodien preses konferencē pastāstīja LNB Krājuma attīstības koordinatore Aivija Everte.

2008.gada jūlijā iznākusī izdevniecības "Elsevier Science" grāmata bibliotēkai izmaksājusi aptuveni 1800 Lielbritānijas mārciņu (1396 latu), un bibliotēkas pārstāvji to uzskata par vienu no jaunās grāmatu kolekcijas pērlēm, jo pie katra enciklopēdijas šķirkļa sagatavošanas strādājuši vairāki pasaules klases zinātnieki.

Tomēr arī citi LNB jaunieguvumi, kas pirkti par ziedotajiem līdzekļiem, nav lēti, norādīja Everte, kā piemēru minot grāmatu par Latvijas attīstību Eiropas Savienības kontekstā, kas izmaksājusi ap 60 latu. "Tas nozīmē, ka šo grāmatu pamatā ir nopietni pētījumi, kuros ieguldīti lieli līdzekļi," skaidroja LNB pārstāve.

Neraugoties uz dārgajām cenām, dažādu valūtas kursu svārstību rezultātā, kā arī atlaižu rezultātā LNB radusies iespēja iegādāties vēl papildus 20 jaunas grāmatas.

Jau ziņots, ka kopumā bibliotēka par anonīmā mecenāta ziedojumu 100 000 eiro apmērā iegādājusies vairāk nekā 200 grāmatas, taču grāmatu iepirkumi paredzēti arī turpmākajos divos gados, katru gadu šim mērķim tērējot apmēram 200 000 latu. Nākamais grāmatu pasūtījums paredzēts 2010.gada maijā.

Šogad iegādāti nopietni zinātniski pētījumi, rokasgrāmatas, enciklopēdijas - vērtīgi un dārgi izdevumi, kurus bez ziedotāja atbalsta Nacionālā bibliotēka nespētu iegādāties. Mecenāta ziedojums ļāvis bibliotēkai turpināt jau iepriekšējos gados sākto mērķtiecīgo darbu - kvalitatīvas nozaru literatūras komplektēšanu.

Dāvinājumā plaši pārstāvētas tēmas, kas kļuvušas aktuālas un sabiedriski nozīmīgas pēdējos gados pasaulē un Latvijā: globalizācija, vide un ekoloģija, inovācijas un radošums, ekonomikas un sabiedrības ilgtspējīga attīstība.

Ekoloģijas tēmā īpaši nozīmīgi ir trīs pētījumi par Baltijas jūru, plašākā un autoritatīvākā ekoloģijas enciklopēdija, enciklopēdiskie izdevumi par klimata izmaiņām, kā arī vairāk nekā 30 grāmatas par zaļo būvniecību, ekoloģisko dizainu, dažādiem alternatīvās enerģijas veidiem.

Inovatīvās stratēģijas maza uzņēmuma un valsts politikas līmenī, jauni uzņēmējdarbības aspekti, biznesa ētika - tie ir tikai daži piemēri no iegādātās literatūras ekonomikā.

Pedagoģija un psiholoģija ir vienas no pieprasītākajām nozarēm bibliotēkas lasītāju vidū, tādēļ arī šīs nozares pārstāvētas ar jauniem, aktuāliem izdevumiem - rokasgrāmatu par mācību motivāciju starpkultūru psiholoģijā, enciklopēdiju par apdāvinātību un radošumu.

Divas apjomīgas, šogad izdotas enciklopēdijas par cilvēktiesībām un likumdošanas vēsturi, kā arī vairāki aktuāli izdevumi par autortiesībām, vides likumdošanu, diplomātisko praksi, Eiropas kriminālajām tiesībām turpmāk būs pieejami Juridiskās literatūras un likumdošanas lasītavā.

Pateicoties ziedojumam, iegādāti vairāki nozīmīgi fundamentāli izdevumi vēsturē, filozofijā, valodniecībā: "Cambridge University Press" 2009.gadā izdotā 9 sējumu kristietības vēsture, daudzsējumu filozofijas vēsture vācu valodā "Grundriss der Geschichte der Philosophie", vairāki sējumi no autoritatīvās valodniecības un komunikāciju zinātnes rokasgrāmatu sērijas - datorlingvistikā, semiotikā, valodniecības vēsturē.

Joprojām gan nav noskaidrota mecenāta personība, tomēr LNB atklājuši, ka tā ir kāda Latvijas pilsone.

Savukārt iegādāto 200 izdevumu izstāde būs apskatāma Nacionālās bibliotēkas Jaunieguvumu lasītavā, K.Barona ielā 14, no 10.decembra līdz 9.februārim.